Knihkupectví U Krumlů s.r.o.

knihkupec logo knihkupectví, knihkupec.com, s láskou ke knihám s nadšením pro vás, knihy skladem, expedujeme do 1 pracovního dne. Profesionální přesto lidský přístup. Contact Details:
Main address: Krkonošská 196 543 01 Vrchlabí, Česká Republika ,
Tel:(420) 499 421 524, E-mail: knihkupec(at)knihkupec.com
Název:
Hraniční orientační sloupy Č.S.R.
Popis:

Dnes bychom je jen marně hledali v jejich originální a úplné podobě na našich hraničních přechodech. Ve své době představovaly symbol samostatné československé státnosti, fascinovaly svou věcností, s jakou plnily svou funkci hraničního značení a současně odrážely vkusnost prvorepublikové československé architektury.


Mnozí z nás je mají ve své paměti v souvislosti s Mnichovskými událostmi, kdy jako první se staly němými svědky obsazování československého pohraničí. Ve své době odolávaly všem rozmarům divoké přírody a bez ohledu na klimatické podmínky se pyšně tyčily k nebesům. Doba, v níž plnily svou hlavní funkci, však byla příliš neúprosná, a tak jim byl vyměřen jen krátký čas jejich pomyslného života.


Do paměti tak zůstávají vryty dobové snímky, na nichž nacisté a čeští Němci s fanatickým nasazením tyto hraniční sloupy vyvracejí, či záběry sloupů ponížených ve své důstojnosti mechanickým poškozením nebo přemalováním barvami. Takto byly hraniční orientační sloupy systematicky ničeny po celém obvodu tehdejší československé státní hranice a mnohdy končily za hranicemi našeho státu jako smutné trofeje aktérů nastalých událostí.


Přesto se s těmito „pomníky doby“ můžeme ojediněle setkat, ať již v jejich dochované, neúplné podobě či ve věrné kopii, zhotovené úsilím nadšenců a milovníků historie.


I přes všechny tyto skutečnosti byl vždy původ a vznik hraničních orientačních sloupů obestřen jistým tajemstvím nebo chceme-li skrýván prostým mlčením.


Smyslem této publikace není jen opakovat notoricky známá fakta, týkající se jejich smutného konce, ale věnovat se naopak oněm bílým místům, která jsou spojena s vývojem a vznikem hraničních orientačních sloupů. Pokusíme se odpovědět na otázky: Kde se vzala myšlenka osadit československou hranici symboly státu? Byl výběr podoby sloupu tak samozřejmý nebo mu cosi předcházelo? A jak vlastně probíhala jejich výroba a samotné rozmístění? Učiněná zjištění se následně pokusíme zasadit do kontextu dějinných událostí, které posléze vyvrcholily v zánik první Československé republiky a postupný konec hraničních orientačních sloupů, jako neodmyslitelného prvku a součásti hraničního značení.


Při hledání odpovědí na výše položené otázky budeme vycházet ze skutečností, které vyplývají z dobových archiválií. Tyto se pokusíme vhodně doplnit obrazovou přílohou k některým z nich, případně doložit výsledky vlastního šetření provedeného přímo v terénu.


Rozsah: 160 stran A5, cca 150 fotografií a výkresů, celobarevná

Obal:
image
Cena: 230,- Kč

Naučné knihy pro dospělé > dějiny a fakta > dějiny - české

Cena v e-shopu230,- Kč

Neznámá dostupnost ?Nedostupné položky si můžete zařadit do seznamu hlídaných knih (hlídací pes). Jakmile bude titul dostupný, budeme Vás informovat.

Hraniční orientační sloupy Č.S.R.

Petr Voborník

EAN: 9788086011523

Cena v e-shopu230,- Kč

Neznámá dostupnost ?Nedostupné položky si můžete zařadit do seznamu hlídaných knih (hlídací pes). Jakmile bude titul dostupný, budeme Vás informovat.

Recenze

Recenze mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Přihlásit

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

(c) 2007 - 2024 Knihkupectví U Krumlů s.r.o. Krkonošská 196, Vrchlabí, IČO: 08677662 DIČ: CZ08677662, telefon: 499 421 524, e-mail: knihkupec@knihkupec.com vývoj, správa elektronického obchodu www.foxcom.eu XML Sitemap